En unik mulighet for nettverksbygging

Høgskulen på Vestlandet har publisert dette innlegget på sine ansattsider, som vi har fått tillatelse til å gjenpublisere på cochrane.no. Tekst er skrevet av Alexandra Reksten Tufteland. 

– Cochrane har åpnet mange dører og gitt meg et unikt internasjonalt nettverk, sier Ishanka M.W. Rajapaksha Mudiyanselage.

Mudiyanselage er utdannet fysioterapeut, og gjennom nettverket sitt i Cochrane fikk jobb ved Fagseksjon kunnskapsbasert praksis ved HVL. Hun anbefaler andre å benytte seg av mulighetene som Cochrane gir.  

– Det er en unik mulighet for internasjonal mobilitet og nettverksbygging, som ikke krever veldig mye av deg, men som du har veldig mye igjen for. For meg åpnet det ikke bare dører innenfor forskning, men også for jobb, sier Mudiyanselage.

HVL leder Cochrane Norway

I høst overtok Høgskulen på Vestlandet ansvaret for Cochrane Norway, med førsteamanuensis Kristine Berg Titlestad som leder.  

Cochrane er en internasjonal, ideell organisasjon med medlemmer fra 190 land, som består av både helsepersonell, forskere, politikere og brukere/pasienter. Organisasjonen har som mål å hjelpe folk med å ta velinformerte beslutninger i spørsmål knytte til helse og velferd.

Cochrane jobber med å utarbeide, oppdatere og sikre lett tilgang til systematiske oversikter om effekten av ulike helsetiltak. Et eksempel er arbeidet Cochrane gjorde under Covid-19 pandemien, der organisasjonen utarbeidet flere oversikter over smitteverntiltak.

– At HVL leder Cochrane Norway gir mange muligheter, både for HVL som institusjon, men ikke minst for ansatte og studenter som ønsker å knytte sterkere nettverk internasjonalt, sier Titlestad.

Digitalt samarbeid

Mye av arbeidet i Cochrane er basert på nettverksarbeid der mange bidrar, fra ulike land og profesjoner. Det er flere muligheter for å involvere seg for dem som er interessert i å engasjere seg i organisasjonen sitt arbeid.

En av dem er Cochrane Internasjonal Mobilitet (CIM) Program. I mobilitetsprogrammet kan en for eksempel få opplæring i hvordan en produserer kunnskapsoppsummeringer, eller en kan bidra i pågående arbeid med slike oversiktsartikler. Programmet er åpent for alle. En kan enten delta fysiske eller digitalt eller en kombinasjon. Varigheten er også fleksibel, fra uker til flere måneder.

– Med tanke på at HVL har som mål å styrke internasjonalt samarbeid og øke deltakelsen i internasjonale forskningsprosjekt, er dette en fin mulighet for å knytte kontakter. Å tenke mer digitalt i internasjonalt samarbeid er også bra for miljøet, sier Titlestad.

Et felleskap

Det var via Internasjonal Mobilitet Program at Mudiyanselage først kom i kontakt med Cochrane- nettverket. Hun var i Australia og tok en doktorgrad da covid-19 brøt ut i 2020. Siden hun ikke hadde like mange kontakter der som i hjemlandet Sri Lanka, var det vanskelig å finne en fulltidsjobb.

– Jeg jobbet deltid og så meg om etter andre muligheter. Jeg ønsket å lære nye ting, og da kom jeg over Cochrane. Det har jeg ikke angret på, sier hun.

– Siden det var midt i pandemien, deltok jeg i mobilitetsprogrammet digitalt. Jeg følte likevel at vi var et fellesskap og ble godt kjent med andre, legger hun til.

Mudiyanselage mener at dette særlig er relevant for dem som er tidlig i karrieren sin, ph.d-studenter og at også masterstudenter kan ha stort utbytte av et slikt mobilitetsprogram.

Flere muligheter for involvering

En annen mulighet for å involvere seg i Cochrane, er Cochrane Engage. Cochrane Engage fungerer som en plattform der personer kan knytte kontakter. Her er det flere muligheter, en kan f.eks bidra inn i systematiske oversikter som Cochrane lager, eller en kan involvere seg i spesifikke oppgaver knyttet til fagfellevurderinger eller språkoversettelser. En kan også melde inn forskningsprosjekt som en jobber med i plattformen, så kan andre som er opptatt av samme temaet bidra med sin kunnskap inn i prosjektet.

Cochrane Crowd er en plattform der personer kan registrerer seg og assistere forskere som jobber med et konkret forskningsprosjekt. Frivillige som registrerer seg på denne plattformen, bistår for eksempel i å identifisere studier som skal inkluderes i en kunnskapsoppsummering. Dette krever ingen tidligere erfaring. Med jevne mellomrom er det globale screeningutfordringer som varer i 24 eller 48 timer, og engasjerer deltakere fra forskjellige land samtidig.

Cochrane har enda flere muligheter for mobilitet og involvering. De arrangerer også en rekke kurs og seminarer.  

Dersom du er interessert i å vite mer om dette kan du ta kontakt med leder i Cochrane Norway Kristine Berg Titlestad.